Pres Tuğlanın özellikleri ve kullanım alanları. Tuğlanın imalatında harç ve kil rol oynar. Özetle kilin harçla birleşmesiyle bu ürün çıkartılır. Bu süreçte kil, pişmiş ya da kurutulmuş olabilir. Tuğlanın önemi ise, inşaatlarda temel yapı malzemesi olmasıdır. Dolayısıyla tuğlalar her nevi konut projelerinde, iş yapılarında asli rol üstlenirler. Öyle ki, tuğlanın kullanımı çok eski devirlere kadar uzanır. Farklı geometrik yapı içerebilseler de, genellikle tercih edileni dikdörtgen prizması olanıdır. Tuğlalar taban tuğla, pres tuğla gibi çeşitlere de sahip olup genelde şu aşamalardan geçer: Önce hammadde temin edilip hazırlanır. Sonraki aşamalarda hammadde tuğla çeşitlerine göre şekillendirilir. Kurutulması ve pişirilmesi ise son aşamalarıdır. Böylece tuğla hazırlanıp ambalajlanır.
Tuğla çeşitleri nelerdir?
– Taban tuğla: Özellikle tarihsel değeri olan eserlerin restorasyonunda, kemer gibi yapılarda kullanılır. Elbette taban tuğla standart taban ve duvar işlerinde de kullanılır. Ağırlıkları ise değişken olup 2.5 kg’dan 10 kg’a kadar olabilir. Ölçüleri 30x30x4, 40x40x4, 20×205 cm gibi ağırlıklarına göre değişmektedir. Taban tuğlaların avantajı pratik uygulama içermesidir. Okullar, hastaneler gibi kamu kuruluşlarında da sık rastlanılan bir tuğla çeşitidir.
– Pres tuğla: Pres tuğla da diğer tuğla çeşitleri gibi birçok inşaat projesi ve düzenlemesinde kullanılır. Ancak yöntemsel olarak diğerlerinden biraz farklılaşır. Pres tuğla yapım süreci şöyledir: Kil, hatta bazen kiremit tozu suyla karıştırılıp makine bölümüne gönderilir. Burada yüksek basınca maruz kalıp iyice pişirilir. Avantajları ise basıncı absorbe edebilmesi ve suya karşı dirençli olmasıdır.
– Kaplama tuğla: Kaplama tuğla ise tuğlanın estetik halidir. Yani üzerine çeşitli estetik figürler eklenerek imal edilen kaplama tuğla sayesinde mekan dekorasyonuna renk ve zevk gelir. Bunlar su yosunlarının oluşmasını da engellediğinden birçok yerde rahatlıkla kullanılabilir. Renkli klinker kaplamalarıyla mekana harika bir görünüm katarlar.